Armenia to wielowiekowa kultura, w której obok religii i patriotyzmu ważne miejsce zajmuje sztuka kulinarna. Ormiańskie smaki to unikalna kuchnia, w której odnajdziemy zarówno orient Bliskiego Wschodu jak i aromaty znane nam z kuchni śródziemnomorskiej. Ormiańskie wielką wagę przywiązują do starannego przygotowania posiłków oraz wspólnego biesiadowania. Nie szczędzą soli, ostrych przypraw oraz aromatycznych ziół. Ile razy jesteśmy w Armenii uwielbiamy chodzi na targi, do restauracji i barów. Na targach wszystko pachnie, wszystkiego można skosztować, z każdym miło się rozmawia i dobrze się jest potargować. W restauracjach i barach warto zwrócić uwagę na ceny. Nic jednak nie pobije domowego jedzenia, nawet w najskromniejszej wiosce na uboczu z dala od zgiełku upalnej stolicy Erywania.
News
Z Etną w tle
Ląduję u podnóża najwyższego czynnego wulkanu w Europie na Sycylii. Nie idę jednak z komercyjnym prądem i zostawiam za plecami Etnę, by ruszyć na północny-wschód.